Wie kennismaakt met Reiki, leert al snel de vijf Reiki-regels. Deze regels werden beschreven door Mikao Usui, de Japanse Zen-monnik die Reiki ontwikkelde. De regels zijn vaak op verschillende manieren beschreven. Dat komt voor een deel omdat Usui ze meerdere keren op andere manieren heeft opgeschreven, en voor een deel door verschillende vertalingen vanuit het Japans naar andere talen.
Je vindt de regels onderaan deze pagina. Wanneer je op de link klikt krijg je meer uitleg over de betreffende regel.
In de Reiki-regels zijn twee belangrijke (culturele) aspecten uit Japan terug te vinden. Allereerst is er de Japanse cultuur. Respect, beleefdheid en traditie zijn belangrijke onderdelen van de Japanse cultuur. Tachtig jaar geleden was dat nog sterker dan nu. Geen wonder dus dat er in de vijf Reiki-regels van Usui veel aandacht is voor deze zaken.
Verder zie je in de Reiki-regels aspecten terug uit het Zen-Boeddhisme. Mikao Usui was tenslotte een Zen-monnik. Zo keert het woord 'vandaag' een aantal keren terug in de vijf regels. In het Zen-Boeddhisme is het 'nu' heel belangrijk. Morgen en gisteren zijn zaken die niet of niet meer bestaan. Het is het nu waar je iets mee moet, menen de Zen-Boeddhisten.